elastolan logotypelastolan logotyp
elastolan logotyp
Ledande tillverkare av formgjuten polyuretan
POLYURETANPOLYURETAN

POLYURETAN

VÅRA MATERIAL

ELATHANE  C3
Tillgänglig i hårdheterna 80A-60 SHORE D

ELATHANE A4
Tillgänglig i hårdheterna 60A-70 SHORE D

Dessa är polyeterbaserat polyuretan (EU). Det är stabilt , har goda åldringsegenskaper samt hög hydrolysbeständighet och lämpar sig därmed väl i tuffa miljöer och utomhus. Tål uv-strålning samt både höga och låga temperaturer mycket bra. Används främst till produkter där stor påverkan av slitage och kringmiljö finns ex valsar, tätningar, hjulbeläggningar, pumphus, fjädrar, dämpare, packningar, mm

ADITHANE B5
Tillgänglig i hårdheterna 50-95 SHORE A

Denna är en polyesterbaserat polyuretan och är ett material med hög beständighet mot olika kemikalier och oljor. Används till produkter och beläggningar där det ställs höga krav på slitstyrka ex skrapor,drivvalsar, hjul, formgods, bussningar, slitdetaljer för allt från blästrings- och trumlingsanläggningar över sorterrverk till materialhantering i största allmänhet 

​​​​​SPRAYNEX  
Tillgänglig i hårdheten 90 SHORE A
Materialet är en polyeterbaserad polyuretan/urea och har goda egenskaper som slitstyrka, uv-beständighet och som korrosionsskydd. Denna metod används framförallt vid applikationer som t ex inte kräver något formverktyg eller andra ytor som med fördel beläggs med sprayning i olika tjocklekar, allt från någon mm till flera cm. Passar t ex inom byggsektorn som tätskikt, då det både är vattentätt, extremt slitstarkt, elastiskt och snabbhärdande.
​​​​​​​Vi har även möjlighet att göra sådana arbeten på plats hos kunden då anläggningen är portabel. 
​​​​​
ANDRA MATERIAL
Vi tillhandahåller även andra material som t ex Nitrilgummi, EPDM, Silikongummi, Hypalon, PE (Polyeten), PA (Polyamid), PP (Polypropen) Neoprene m fl.

FLEXIBILITET & VARIATION
De flesta av våra material kan färgas och finns en mängd olika hårdheter.
Hårdheten mäts i Shore som finns fastställd i ASTDM D 2240-75 (American Society for Testing and Materials).

KEMI, TEKNISK INFO & MILJÖ

ALLMÄNT
Polymerkemin, som omfattar alla plaster, alla gummisorter, syntetfibrer och många lim- och färgtyper. 
En speciell materialgrupp är just 
POLYURETANER
Inom polyuretankemin finns ett särfall: polyuretanelastomerer eller -elaster, kort och gott.

URETANGUMMI
Inom gummiindustrin intar uretangummi också en särställning. Tillverkningen sker enligt andra kemiska principer och med annan teknisk utrustning än vid konventionell gummitillverkning. Resultatet är fler variationsmöjligheter i kemisk (polymer) uppbyggnad, ett bredare egenskapsspektrum och därmed flera tekniska tillämpningar för användaren än vad som är möjligt med någon annan gummisort.
Denna hemsida handlar om uretangummi, i första hand som ett konstruktions- och slitmaterial för konstruktörer och professionella användare.

POLYURETAN & UREA
Används där applicering sker genom sprayning av aerosoldimma, lager på lager för uppbyggnad till anpassad tjocklek. Detta sätt att använda samma kemiska sammanstättning, men genom sprayning har ökat senaste åren här i Sverige.
TEKNISK FAKTA
Polyuretan kommer från en kemisk reaktion med en isocyanat som blandas med en polyol. När denna reaktion har inträffat, är ett ämne skapat som är säkert och extremt mångsidigt. Det kan ha ett antal olika egenskaper som tex flexibilitet, styvhet, stresstålighet mm beroende på val av ingående kombinerade kemikalier.
MILJÖ & ÅTERVINNING
All polyuretan kan återvinnas. Dock är det inte alltid de bäst lämpade och miljövänliga alternativet, då det kräver mycket energiåtgång.
​​​​​​​I vissa fall kan det dock utgöra den mest förnuftiga energiutvinningen.
I Sverige uppnås då detta genom noggrann förbränning, där föroreningar filtreras bort och energi istället  kan produceras som ett resultat av förbränningsprocessen.
Välkommen att kontakta oss så berättar vi mer!
Vi värnar om miljö & återvinning för framtiden!